ПИН ВО МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА ГИ ПОДДРЖУВА ОРГАНИЗАЦИИТЕ КОИ НУДАТ МАТЕРИЈАЛИ, ПСИХО-СОЦИЈАЛНА И ПРАВНА ПОМОШ НА БЕГАЛЦИТЕ

Објавено: 28.8.2015 Време за читање: 6 минути
ПИН ВО МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА ГИ ПОДДРЖУВА ОРГАНИЗАЦИИТЕ КОИ НУДАТ МАТЕРИЈАЛИ, ПСИХО-СОЦИЈАЛНА И ПРАВНА ПОМОШ НА БЕГАЛЦИТЕ
© Foto: PIN

Суботица, Гевгелија, Прага (28.08.2015) - Бегалците од Сирија, Авганистан и Ирак се повеќе се упатуваат кон Европската унија преку Грција, Македонија, Србија и Унгарија. Тие честопати доживуваат неколку недели исцрпувачка миграција, суров третман од страна на трговци со луѓе, опасно патување преку море или малтретирање од страна на полициските службеници и полицајци. Незнаејќи го јазикот или законодавството во странска средина, тие лесно стануваат жртви на банди на трговија со луѓе, поткуп и други форми на злоупотреба.

Во последните недели, персоналот на Фондацијата Луѓе во потреба (ПИН) направи детална студија за ситуацијата директно во Македонија и Србија, врз основа на која, ЛВП одлучи веднаш да исплати 1,7 милиони CZK од хуманитарниот фонд на Клубот на пријатели на ПИН за да им помогне на бегалците. "Две македонски и една српска невладина организација партнери ќе ја обезбедат најголемата потреба кај бегалците, вода и храна, психосоцијална и правна помош, како и информации за ризиците, како што се бандите за трговија со луѓе. Ние сме фокусирани главно на заштитата на жените и децата", објаснува Емануела Мацкова, координатор за Луѓе во потреба, која ја следеше ситуацијата во земјата. ПИН веќе им подели помош за храна на 150 бегалци, главно жени и деца, во северна Србија.

За помош, ние го користиме хуманитарниот фонд на Клубот на пријатели на ПИН, во кој можете да придонесете со испраќање донација на банкарската сметка 445544/0300, ИБАН: CZ09 0300 0000 0000 0044 5544. За да прочитате повеќе за нашата помош за бегалците на Балканот кликнете ТУКА.

#~gallery-1343~#

ПАТУВАЊА НА БЕГАЛЦИ НИЗ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА

Од Грција, бегалците главно земаат јавен превоз до македонската граница, која ја минуваат пеш. Според официјалните лица, границата ја минуваат по 2.000 луѓе секој ден. "После пешачење кое трае неколку часа, тие се регистрираат, а потоа имаат 72 часа да одат транзит низ земјата, на пат кон Србија. Пренатрупаните возови и автобуси, организирани од локалните власти, ги носат до границата со Србија, што тие ја преминуват повторно пешки“, објаснува Емануела Мацкова. "Во јужна Србија, некои луѓе потоа одат во центар во Прешево, каде што се регистрираат и каде можат да преноќат. Меѓутоа, центарот има многу ограничен број кревети за болните и за мајките со мали деца. Другите спијат на отворено или во шатори, ако имаат шатори со себе“, вели Емануела Мацкова. Потоа патуваат со автобус за Белград, каде што бегалците обично престојуваат неколку дена со цел да ја вратат силата до крајот на патувањето. „Некои спијат во хостели, но повеќето од нив ја поминуваат ноќта во паркови. Во моментов секој ден, дваесет автобуси полни со бегалци пристигнуваат од Белград до Кањижа на северот од земјата, каде што има друг бегалски центар, додека другите пристигнуваат со автомобил или такси“, објаснува Емануела Мацкова, додавајќи дека оттаму по кратка пауза луѓето заминуваат во Унгарската границата. Иако овие луѓе главно зборуваат со љубезни зборови за тоа како се третирани од страна на Србите, сепак има некои пријави за српската полиција која бара од нив мито."За повеќето бегалци, земјите -дестинации се Германија, Шведска или Австрија. Тие се загрижени за изградба на оградата долж границата со Унгарија и постапките на унгарските полициски патролни службеници, но тие знаат и дека е секогаш можно да фрлат јакна над жичаната ограда, да ја исечеат или само да ја заобиколат“, објаснува Емануела Мацкова, која додава дека само неколку луѓе остануваат во Србија.


ДЕСЕТИЦИ ИЛЈАДИ БЕГАЛЦИ МЕСЕЧНО, ПОВЕЌЕТО СИРИЈЦИ

Според српските власти, 80.000 бегалци поминале низ Србија од јануари, но бројките се зголемуваат секој месец и, според Високиот комесаријат на ОН за бегалци (УНХЦР), повеќе од 29.000 луѓе го сториле тоа во јули. Повеќето од нив, скоро 20.000, бегаа од Сирија зафатена од војна, освен бегалците од Авганистан и Ирак погодени од конфликтот. Слична е ситуацијата и во Македонија. Само од 19 јуни до 25 август низ оваа земја поминале 45.000 бегалци. Повеќето од нив беа Сиријци (37.000 луѓе), потоа Авганистанци, Ирачани, како и Пакистанци, Палестинци и луѓе од земји како Бангладеш, Демократска Република Конго, Нигерија, Камерун и Еритреја.

Се менува и односот мажи, жени и деца. „Додека жените и децата сочинуваа 10-15% од бегалците, сега тие сочинуваат околу 30%“, проценува Емануела Мацкова. Нема официјална статистика. "Ова често се должи на фактот дека семејствата честопати придонесуваат за патување на член на семејството и се надеваат дека откако ќе добие азил, ќе можат да го искористат правото на обединување на семејството. Претежно на патувања одат мажите". додава Емануела Мацкова. Таа исто така објаснува дека како што минуваат месеците на нивното патување, луѓето се пооптимистични затоа што го оставиле поголемиот дел од патувањето зад себе и знаат дека нивната дестинација е близу и се надеваат на подобра иднина.


НАЈГОЛЕМИОТ БРОЈ НА ЛУЃЕ СЕ БЕГАЛЦИ, НЕ ЕКОНОМСКИ ИМИГРАНТИ

"Повеќето од овие луѓе бегаат од војна или големи конфликти, и затоа тие се бегалци, а не економски мигранти. Патуваале со недели и навистина им е потребна основна хуманитарна, психосоцијална и правна помош", објаснува директорот на Хуманитарната секција и развивачи на ПИН, Јан Мрквичка. „Ќе обезбедиме помош заедно со нашите партнери за најранливите, главно жени, деца и стари лица“, додаде тој.

Тој не е загрижен за помошта што им ја пружа на другите бегалци за време на нивното патување. „Тековната дебата за бегалци во Р. Чешка честопати го занемарува основниот факт. Овие луѓе најчесто бегаат од ризикот од смрт, и бидејќи, на пример, работиме во Сирија и Авганистан, знаеме дека ова патување е преземено главно од нив. На пример, што се однесува до Сирија, повеќето од нејзините жители останале во земја зафатена од војна или во кампови надвор од Сирија, каде што ние исто така се обидуваме да им помогнеме. Единствено што можеме да сториме е да ги ублажиме страдањата на овие најсиромашните луѓе и да ги заштитиме од ризик од понатамошна злоупотреба“, продолжува тој.

Фондацијата ПИН обезбедува за „Легис“ во јужна Македонија ресурси за дистрибуција на храна и вода на сиромашните и го споделува своето искуство со хуманитарните организации, кои исто така ќе се заложат за побрза регистрација. “Една друга партнерска организација Ла Страда, која ќе им обезбеди информации на бегалците пред се за нивните права, ризиците од бандите за трговија со луѓе и други злоупотреби, и тие ќе решат поединечни случаи со соодветните органи...Тие истотака се фокусираат и на заштита на жени, деца, болни и стари лица“, рече Емануела Мацкова.

Во северна Србија, партнерите од Хуманитарниот центар за интеграција и толеранција (HCIT) се фокусирани на дистрибуција на вода и храна и обезбедување на слободни активности за децата, како и обезбедување на психосоцијална помош за луѓето внатре и надвор од камповите. Фондацијата ПИН веќе им понуди прва помош на бегалците. „Во напуштена фабрика во Суботица, низ која секојдневно патуваат стотици луѓе, им поделивме вода, овошје и бисквити на 150 бегалци, главно жени и деца“, вели Емануела Мацкова.

ПОМОШТА ШТО СЕ НУДИ ОД ФОНДАЦИЈАТА ПИН НА БАЛКАНот

ПИН се активно вклучени на Балканот од војните во Босна и Косово во 1990-тите години. Во Србија, таа се фокусира на обезбедување услуги за лица со ментална попреченост. Поддржува проекти што обезбедуваат безбедно сместување за клиенти на институција за лица со ментална попреченост во Велики Поповац. Во Босна и во Србија, организацијата исто така обезбедуваше помош за време на поплавите што ги погодија овие земји во 2014 година.

За повеќе информации, контактирајте:

Emanuela Macková, People in Need Coordinator, +420 778 489 537 Emanuela.Mackova@clovekvtisni.net

Hana Daňková, Media Coordinator for the Migration Programme, +420 775 443 607 Hana.Dankova@clovekvtisni.net

Autor: PIN

Поврзани членови