БЕГАЛЦИТЕ ЧЕКААТ ЧАСОВИ ВО ДОЖД И СТУД ЗА ОТВОРАЊЕ НА ГРАНИЦАТА. „ПИН“ ПОЧНА ДА ГИ ПОДДРЖУВААТ ЧЕШКИТЕ ВОЛОНТЕРИ ВО ПОМАГАЊЕТО НА БЕГАЛЦИТЕ ВО СРБИЈА

Објавено: 22.10.2015 Време за читање: 6 минути
БЕГАЛЦИТЕ ЧЕКААТ ЧАСОВИ ВО ДОЖД И СТУД ЗА ОТВОРАЊЕ НА ГРАНИЦАТА. „ПИН“ ПОЧНА ДА ГИ ПОДДРЖУВААТ ЧЕШКИТЕ ВОЛОНТЕРИ ВО ПОМАГАЊЕТО НА БЕГАЛЦИТЕ ВО СРБИЈА
© Foto: PIN

Berkasovo/Bapska (22 октомври 2015) – Илјадници бегалци остануваат во калливо поле, температурите се спуштаат близу нула Целзиусови степени ноќе, жените ги потпираат своите мали деца за нивните гради за да ги стоплат. На дожд, на студ и на ветер, со часови чекаат отворање на хрватската граница, за да можат да се придвижат чекор понатаму на своето патување низ Европа. Сиријци, Авганистанци, Ирачани и други често бегаат од војна и прогон. Тие патуваат со недели и презеле опасно патување преку Средоземното Море. Нивниот пат сега е блокиран од неможноста европските земји да се договорат за заедничка стратегија - бавниот прилив на бегалци во Словенија ја тера Хрватска, исто така, да дозволи помалку луѓе да влезат во неа, а честопати дури и го блокира нивниот влез.

Ова е очигледно на граничниот премин Беркасово/Бапска помеѓу Србија и Хрватска. Ситуацијата стана критична во неделата и понеделникот кога три илјади луѓе чекаа на српската страна на границата под дожд и немаа каде да влезат. "Луѓето останаа тука во кал и дожд дванаесет, четиринаесет часа, децата спиеја на дрвени палети покриени само со пластични вреќи или ќебиња. Во исто време, српските автобуси продолжија да носат повеќе луѓе", рече Јан Пејчил, кординатор за хуманитарна помош од Луѓето во потреба.

#~gallery-1357~#

Ситуацијата оттогаш не се подобрила многу. „Има уште 1.000 до 1.500 луѓе што чекаат овде на контролниот пункт со Хрватска. Повеќето луѓе обично немаат идеја каде се и зошто не можат да продолжат. Тие често немаат топла облека или чевли. Семејствата се поделени во толпи. Барем дождот сега престана", вели Јан Пејчил. "Што е полошо, луѓето понекогаш губат свест. Моравме да носиме надвор лице со кревет. Синоќа помагавме на мало девојче кое ги загуби своите родители и скиташе по полето, или група луѓе кои помагаа на млада слепа девојка“, додава тој, знаејќи дека со приближувањето на зимата, работите ќе се влошат.

БЕЗ ЧЕЧКИTE ВОЛОНТЕРИ, НЕ ЌЕ УСПЕЕВМЕ

Иако српските власти ја следат ситуацијата, помошта ја обезбедуваат само чешките доброволци, кои помагаат тука веќе неколку недели, нудејќи им на бегалците чај, храна, топла облека и собирање ѓубре. Донесоа и шатори и осветлување. Пред сегашното забавување на приемот на бегалци, тие исто така управуваа со систем на станици што спречуваше голема толпа луѓе да истрчаат кон границата одеднаш, со што се спречуваат можните конфликти со полицијата што ја чува границата.

#~gallery-1356~#

Како волонтери имавме контрола над ситуацијата кога ова беше граничен премин, кој луѓето го преминаа и каде што не останаа долго. Сега е повеќе како бегалски камп - синоќа тука спиеја 700 луѓе. Не можеме да го обезбедиме нивното здравје или безбедност во овие услови. Има метеж, опасно е за малите деца и постарите лица“, рече волонтерскиот координатор Јан Скалик. „Досега тие ни ветија можност да поставиме шатори за мајки со деца и ни помагаат во чистење“, додава тој.

Според Скаиќ, во моментов има 42 доброволци, претежно од Чешка. Нивните напори главно се насочени кон тоа луѓето да не им студи и да се смирени. Ноќе делат чај, облека и чевли. Тие се обидуваат да разговараат со бегалците и да ги смират.

Чешките доброволци работат многу. Тие се меѓу ретките луѓе кои тука нудат помош 24 часа на ден, седум дена во неделата. Повеќето невладини организации си заминуваат преку ноќ. Во текот на ноќта пристигнува најголемиот број бегалци“, рече Јан Пејчил од ПИН, кој започна да им дава поддршка на волонтерите на терен. Луѓето во потреба почнаа да работат на граничниот премин во почетокот на октомври. „Купивме генератор, телефони, и изнајмивме куќа каде што може да спијат доброволци. Исто така, воспоставивме систем за комуникација помеѓу канцелариите на локалната власт, волонтерите и невладините организации“, додава Пејчил.


Луѓето во потреба, исто така, помагаат при помали проблеми, како што се буриња со вода, гориво за генератори, пластични чаши за чај, светла или прилагодување на генераторот. „Во наредните денови, сакаме да започнеме да им нудиме на волонтерите финансиска поддршка за оперативните трошоци, и да купуваат повеќе чај, пластични чаши и шеќер или клупи за шатори каде што може да се влезе и да се стои на нозе“, вели Јан Пејчил.

РЕШЕНИЕ ЌЕ БИДАТ ТОПЛИТЕ ШАТОРИ ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВО НАЈГОЛЕМА ПОТРЕБА

И покрај целата работа што се работи, ситуацијата за бегалците е сеуште доста ужасна. "Додека чекаат, на луѓето им се потребни пред сè топли и осветлени шатори и санитарен систем. Ова ќе помогне да се организира камп каде што луѓето ќе можат да најдат засолниште. Во моментов има тоалети поставени од Агенцијата. Високиот комесаријат на Обединетите нации за бегалци (УНХЦР)“, рече Јан Пејчил, додавајќи дека се обидува да изнајми парцела од локалните земјоделци, каде што може да се постават мијалници, шатори за најранливите или контакт пункт за разделените семејства.

ПИН им помагаат на бегалците во Србија и Македонија од септември. Преку локални партнери, обезбедува пакети со храна и санитарни услови за бегалците, но пред сè обезбедува правна и психолошка помош и основни информации. „Само во Србија, нашите партнери веќе понудија помош на три илјади луѓе. На пример, во осум случаи, тие им помогнаа на малолетниците да ги најдат своите семејства. Во Македонија, нашата партнерска организација е фокусирана на советување, додека од октомври ПИН почнаа да се грижат за чистење на сметот околу бегалскиот камп кај Гевгелија. Планираме да започнеме да нудиме ќебиња или мобилни печки“, рече Емануела Мацкова, координатор на ПИНта во Србија и Македонија. ПИН ослободија 3 милиони круни за итна помош за бегалците на Балканот од хуманитарниот фонд на Клубот на пријатели на ПИН.

Ситуацијата останува тешка. Според локалните власти, само во првите дваесет дена од октомври, повеќе од 100.000 бегалци влегле во Србија. Жените и децата сочинуваат една третина од овие лица. „Како што се приближува зимата, така ситуацијата ќе се влошува. На места како Беркасово/Бапска многу е можно да се шират респираторни заболувања. Затоа е многу важно да се обезбеди хуманитарна помош, да се обезбедат топли шатори, медицинска помош, пристап до хигиена, вода за пиење и храна до крај“, вели Емануела Мацкова.

ПОМОШТА ШТО СЕ НУДИ ОД „ЛУЃЕТО ВО ПОТРЕБА“ НА БАЛКАНОТ

ПИН се активни на Балканот од војните во Босна и Херцеговина и Косово во 1990 -тите години. Во Косово, тие во моментов се фокусираат на соработка со организации кои им помагаат на слепите и глувите луѓе, како и промовирање на правата на лицата со ментални нарушувања и поддршка за инклузивно образование за децата од малцинствата. Во Србија, ПИН се фокусирани на обезбедување услуги за лица со ментални нарушувања. Оваа организација се залага за обезбедување на посебно засолниште за клиенти на институции за лица со ментална попреченост во градот Велики Поповац. Во Босна и Херцеговина, како и во Србија, помогна и за време на поплавите што ги погодија двете земји во мај 2014 година.

За повеќе информации, ве молиме контактирајте:

Emanuela Macková, refugees aid coordinator for PIN in Macedonia and Serbia, +420 778 489 537 Emanuela.Mackova@clovekvtisni.net

Jan Pejřil, humanitarian aid coordinator for PIN on the Serbian-Croatian border, +381649395957 Jan.Pejril@clovekvtisni.net

Marie Heřmanová, press officer and coordinator of Czech volunteers (Prague), +420 603 206 655

Autor: PIN

Поврзани членови