ПРЕД ОСУМНАЕСЕТ ГОДИНИ ВАЛЕНТИНА ЈА ИЗГУБИЛ НОГАТА ВО КОНФЛИКТОТ, СЕГА ДИЗАЈНИРА ЕКСКЛУЗИВНИ ОБЛЕКИ ПРОИЗВОДЕНИ ВО КОСОВО

Објавено: 31.7.2017 Време за читање: 3 минути
ПРЕД ОСУМНАЕСЕТ ГОДИНИ ВАЛЕНТИНА ЈА ИЗГУБИЛ НОГАТА ВО КОНФЛИКТОТ, СЕГА ДИЗАЈНИРА ЕКСКЛУЗИВНИ ОБЛЕКИ ПРОИЗВОДЕНИ ВО КОСОВО
© Foto: PIN Archive

Валентина Елшани е родена во мало село, во Голема Круша, каде што пораснала со својата сестра и двајцата браќа. Таа посетуваше основно и средно училиште во своето село, кое сега е најпознато по масакрот врз мажите во ова село за време на војната во Косово.

Конфликтот, исто така, значително влијаеше врз животот на Валентина, таа загуби една нога поради граната. Оттогаш, Валентина носи протези на нозете, но ништо не можеше да ги спрече нејзините соништа. Да стане славна модна стилистка беше секогаш една од нив. Почна сама и со ништо друго освен со својот талент пред четири години.

Почетокот беше тежок, но еден ден таа виде можност во финансиската помош на социјалните мрежи. Таа аплицираше и својата идеја ја претвори во бизнис план. На крајот, нејзиниот план беше меѓу 13 -те избрани, кои добија помош од заедничкиот проект на ПИН, ХандиКос и Здружението на слепите лица на Косово, финансиран од Европската унија и Чешката агенција за развој, фокусиран на ангажирање лица со попреченост.

СУМ КУПИЛА НОВА ОПРЕМА И КЛИЕНТИТЕ СЕ ПОЗАДОВОЛНИ

Валентина доби грант од 5.300 евра за проширување и регистрирање на својот бизнис во историскиот град Призрен. „Верувам дека тоа ќе биде добар поттик за мојот бизнис“, одговори таа, откако беше објавен паричниот грант за нејзиниот почетен бизнис.

Како самоуверена и вредна личност, Валентина веднаш ја купи машината што долго време и беше потребна. „Сега користам понови и понапредни машини, кои се професионални и ми ја олеснија работата“, нагласи Валентина додека шиеше на својата нова машина за шиење. „Мојата работа сега е поефикасна, полесна и трае помалку време, и секако клиентите се позадоволни од мојата работа“, додава таа.

Успехот дојде прилично брзо. Валентина успеа да ја отвори продавницата, каде што дизајнира секаков вид облека. Неговите приходи се зголемија на 50% минатата година, а оваа година зголемувањето ќе оди на 100%. Таа успеа да ја вработи својата сестра, а сега има и практикант.

ФУСТАНИ ЗА ПЕЈАЧКИ И 14.000 ФАНСОВИ

Особено венчаниците и колекцијата „Висока мода“ се многу популарни меѓу клиентите. Нејзината мода често ја носат познати пејачки на Косово. Над 14.000 луѓе го допаѓаат нејзиниот профил на Фејсбук, а повеќе од 1.800 други ги следат нејзините модели на Инстаграм.

Нема многу години што работам, така што грантот ми помогна многу да напредувам“, вели Валентина и ја сече ткаенината за новиот модел. Сега поминува повеќе време на работа, но е во состојба финансиски да го издржува своето семејство и сеуште има многу идеи за развој на бизнисот. Сега таа планира да го прошири просторот, да го претвори работниот однос на практикантот во редовна работничка, и последно, но не и најмалку важно, за да воведе нови производи.

Покрај тоа што се грижи за својот бизнис, Валентина секогаш промовира вработување на лица со попреченост на Косово. Што е со следниот чекор во вашата кариера? „Сакам да седам во првиот ред на модната ревија каде што ќе се појават фустаните што ги сошив“, сонува Валентина. Но, еден сон веќе се оствари. Таа ќе се омажи за Махмут, друго лице со посебни потреби, кое отвори киоск благодарение на грантот на ЕУ.

Проектот финансиран од ЕУ обезбеди поддршка за лицата со попреченост во текот на нивното преминување од социјалните шеми на пазарот на трудот. 13 лица со попреченост имаа можност да започнат нов бизнис или да прошират постоечки бизнис, врз основа на конкуренција и евалуација на нивните деловни планови. "Пред да се случи ова, учесниците беа обучени и информирани за тоа како да развијат и подобрат бизнис планови и да управуваат со бизнисот. Заедно направивме анализа на пазарот", објаснува проект менаџерот на ПИН, Бетим Зланога.

Осум советници за пазарот на трудот беа обучени да ги поврзат лицата со попреченост со можностите за работа во приватни компании и на тој начин да го поддржат нивното вработување. Вкупно 138 лица со попреченост имаат корист од програмата, 33 од нив се вработени, а други 150 се обучени за зголемување на капацитетот на работното место.

Autor: Anita Plakolli, Petr Štefan

Поврзани членови