COVID-19 NË BOSNJË DHE HERCEGOVINË: RRËFIMET PRAPA NUMRAVE

Publikuar: 8 sht 2020 Koha e leximit: 3 minuta
COVID-19 NË BOSNJË DHE HERCEGOVINË: RRËFIMET PRAPA NUMRAVE
© Foto: People in Need

Gjatë gjithë kohës së pandemisë COVID-19 në Bosnjë dhe Hercegovinë, PIN (PIN), së bashku me SUMERO, organizatën tonë partnere, kanë punuar për të sjellë ndihmë jetike për disa nga njerëzit dhe organizatat më të cenueshme të vendit. Secila nga to ka një histori.

Çdo numër ka një histori, por në punën me qëllim humanitar, historitë janë më shumë se fakte dhe shifra. Programi ynë në Bosnjë dhe Hercegovinë e ilustron këtë pikë.

Që kur filloi pandemia COVID-19 në vend, ne kemi punuar me Klubin e Miqve të PIN-it për të ofruar zgjidhje digjitale dhe ndihmë në distancë sociale për personat me aftësi të kufizuara, si dhe për të shpërndarë pajisje personale mbrojtëse për punonjësit e kujdesit shëndetësor. 

Deri më tani, ne kemi shkuar në 20 komunitete lokale në më shumë se 50 pika të shpërndarjeje, dhe kemi ofruar mbështetje për 125 përfitues dhe 50 anëtarë të stafit, në objekte jetësore me bazë komunitare. Ne gjithashtu kemi ndihmuar nëntë organizata lokale.

Pas këtyre shifrave mbresëlënëse, natyrisht, qëndrojnë rrëfime sakrifice, vështirësish dhe këmbënguljeje.

Për shembull, keni parasysh përvojën e Salkos. Mbyllja brenda për shkak të COVID-19 e la atë me shumë pak qasje në shërbimet në të cilat mbështetet ai dhe njerëzit e tjerë me aftësi të kufizuara. Kështu Salko ishte detyruar të festonte ditëlindjen i vetëm. OJQ-ja lokale ku ai zakonisht merrte pjesë në punëtori dhe ngjarje sportive ishte e mbyllur, dhe vizitat tek ofruesit e kujdesit shëndetësor dhe psikologët ishin pothuajse të pamundura të organizoheshin. Miqtë e Salkos nuk kishin mundur të vinin ta vizitonin, dhe dëshira e tij më e madhe ishte të mund të "shihte miqtë në ekran." Me mbështetjen e PIN-it dhe asistentëve të kujdesit shëndetësor të Salkos, tani ai është në gjendje të përdorë zgjidhjet digjitale për të parë miqtë e tij online 

"Të gjithë po pastrojnë dhe dezinfektojnë diçka"

Historia e Selmës gjithashtu ka një fund të lumtur. Ajo u transferua nga një jetimore në Tuzlla në një komunitet të mbështetur strehimor në Sarajevë para dy vitesh, dhe në fillim të pandemisë COVID-19, ajo doli vullnetare për të pastruar qendrën mbështetëse të SUMERO-s (përveç hartimit dhe shpërndarjes së paketave të higjienës). "Jam e sigurt që mund të gjej një punë nëse mësoj të pastroj dhe mirëmbaj hapësirat e brendshme siç duhet," na tha ajo në muajin mars. "Vetëm shikoni përreth, të gjithë po pastrojnë dhe dezinfektojnë diçka. Ju lutem, mbështetuni tek unë.”

Pas vetëm disa muajsh, Selma u bë një anëtare e vlefshme e ekipit të pastrimit dhe në fillim të muajit gusht, ajo siguroi punën e saj të parë me pagë në një kompani shoqërore.

Edhe historitë që fillojnë tragjikisht kanë anën e tyre të ndritur. Saga e COVID-19 e Nexhatit është një rast i tillë. Në prill 2020, ai mbeti në rrugë i pastrehë kur shumica e njerëzimit ishte në izolim. Ai kishte ardhur në Sarajevë nga Kroacia në një udhëtim të shkurtër, për të marrë pjesë në varrimin e një shoku të tij, por nuk kishte mundur të kthehej pasi që kufijtë ishin mbyllur. Shumica e gjërave personale të tij kishin mbetur në Kroaci, ku ai punon si punëtor sezonal në ndërtimtari. Sistemi i kujdesit social në Sarajevë nuk mund t'i ofronte atij strehim, pasi gjithçka ishte mbyllur. Nexhatit iu ofrua strehim emergjent në qendrën mbështetëse SUMERO dhe shumë shpejt, ai u bë një anëtar i vlefshëm i ekipit mbështetës. Sot ai punon në aktivitetet e projektit dhe në mirëmbajtje.

Derisa kriza COVID-19 vazhdon të prekë njerëzit në Bosnjë dhe Hercegovinë, ne vazhdojmë të zgjerojmë mbështetjen tonë. Gjatë këtij rrugëtimi, ne gjithmonë do të kujtojmë se pas çdo suksesi, qëndron një histori personale që ia vlen të rrëfehet.

Autor: Sanja Lepic