КОВИД-19 ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: ПРИКАЗНИТЕ ПРЕД БРОЕВИТЕ

Објавено: 8.9.2020 Време за читање: 3 минути
КОВИД-19 ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: ПРИКАЗНИТЕ ПРЕД БРОЕВИТЕ
© People in Need

Во текот на пандемијата КОВИД-19 во Босна и Херцеговина, Луѓето во потреба (ПИН), заедно со СУМЕРО, нашата партнерска организација, работеа за да донесат витална помош за некои од најранливите луѓе и организации во земјата. Секој од нив има приказна.

Секој број има своја приказна, но во хуманитарната работа, приказните се повеќе од факти и бројки. Нашата програма во Босна и Херцеговина ја илустрира оваа точка.

Откако започна пандемијата КОВИД-19 во земјата, ние работевме со Клубот за пријатели на ПИН за да обезбедиме дигитални решенија и далечинска социјална помош за лица со посебни потреби, како и да дистрибуираме опрема за лична заштита на работниците кои се грижат.

До денес, посетивме 20 локални заедници на повеќе од 50 дистрибутивни точки и обезбедивме поддршка за 125 корисници и 50 членови на персоналот во објекти за живеење со седиште во заедницата. Помогнавме и на девет локални организации.

Зад овие импресивни бројки, секако, стојат приказни за жртви, тешкотии и истрајност.

На пример, земете го предвид искуството на Салкос. Затворањето внатре поради KОВИД-19 ги остави со многу мал пристап до услугите на кои се потпира и другите луѓе со попреченост. Така Салко бил принуден да го прослави роденденот сам. Локалната невладина организација каде што тој обично присуствуваше на работилници и спортски настани беше затворена, а посетите на здравствените работници и психолозите беа речиси невозможно да се организираат. Пријателите на Салко не можеа да дојдат да го посетат, а неговата најголема желба беше да може да „види пријатели на екранот“. Со поддршка на ПИН и здравствените асистенти на Салко, тој сега може да користи дигитални решенија за да ги види своите пријатели на Интернет.

„Сите чистат и дезинфицираат нешто“

И приказната на Селма има среќен крај. Таа беше префрлена од Сиропиталиште во Тузла во заедница за поддршка на засолништа во Сараево, пред две години, и на почетокот на пандемијата на КОВИД-19, волонтираше да го исчисти центарот за поддршка СУМЕРО (покрај дизајнирање и дистрибуција на хигиенски прибор). „Сигурна сум дека можам да најдам работа ако научам правилно да чистам и одржувам внатрешни простори“, ни рече таа во март. "Само погледнете наоколу, сите чистат и дезинфицираат нешто. Ве молам, потпрете се на мене".

По само неколку месеци, Селма стана ценет член на тимот за чистење и во почетокот на август, ја обезбеди својата прва платена работа во социјална компанија.

Дури и приказните што започнуваат трагично ја имаат својата светла страна. Сагата за KОВИД-19 на Неџат е еден таков случај. Во април 2020 година, тој остана на улиците без покрив над главата кога поголемиот дел од човештвото беше во изолација. Тој дојде во Сараево од Хрватска на кратко патување за да присуствува на погребот на неговиот пријател, но не можеше да се врати откако беа затворени границите. Повеќето од неговите лични работи беа останати во Хрватска, каде што работи како сезонски градежен работник. Системот за социјална заштита во Сараево не можеше да му обезбеди домување, бидејќи сè беше затворено. На Неџат му беше понудено итно сместување во центарот за поддршка СУМЕРО и наскоро, тој стана ценет член на тимот за поддршка. Денес работи на проектни активности и одржување.

Бидејќи кризата KОВИД-19 продолжува да влијае на луѓето во Босна и Херцеговина, ние продолжуваме да ја прошируваме нашата поддршка. За време на ова патување, секогаш ќе се сеќаваме дека зад секој успех лежи лична приказна што вреди да се каже.

Автор: Sanja Lepic