Хуманитарниот конвој на Чешката People in Need пристигна во Лавов

Објавено: 1.3.2022 Време за читање: 2 минути
Хуманитарниот конвој на Чешката People in Need пристигна во Лавов
© Foto: PIN

Чешката организација People in Need (PIN) го испрати првиот конвој камиони со хуманитарна помош, како што беше побарано од претставниците на градот Лавов во западна Украина, каде хуманитарната ситуација се влошува постојано со десетици илјади внатрешно преселени луѓе бегаат во потрага по безбедност по конфликтот со Русија. Помошта која пристигна во понеделникот е со вредност од 400.000 евра, во моментов се подготвуваат уште конвои.

„Потребите на Украинците се огромни. Го испраќаме првиот конвој на хуманитарна помош во Лавов, од каде побараа помош, и ќе продолжиме да испраќаме со камиони и возови. Благодариме на сите донатори кои ни доставија бесплатно или со огромен попуст добра кои беа побарани од Украинската страна.“ рече Симон Панек, Директор на PIN.

Донирајте за Украина:

ПРЕГЛЕД ВО ЖИВО НА НАШИТЕ ХУМАНИТАРНИ АКТИВНОСТИ ВО УКРАИНА:

An up-to-date overview of PIN's activities

West of Ukraine

People in Need's trucks regurarly arrive in the western Ukrainian city of Lviv with much-needed humanitarian aid. We also provide psychological assistance in the region and help to create refugee centres in smaller towns. Trains from the Czech Republic with humanitarian aid arrive in Kiev.

East of Ukraine

We distribute water, food parcels and hygiene items in eastern Ukraine. We provide direct financial assistance to particularly vulnerable families. We are sending trains to Dnipro, from where is the aid distributed to other places. Two of our trucks got to the city of Sumy.

Czech Republic

Social workers assist refugees in almost all regions, we are part of the organizational structures and we participate in the creation of systemic solutions for the integration of incoming Ukrainians. We have established a telephone hotline in Ukrainian language. We financially support helping organizations.

Border States

In Moldova, we have reinforced our existing office and are helping to set up and equip accommodation facilities for Ukrainian refugees in cooperation with local organisations. In Romania, we also financially support local organisations. In Slovakia, in cooperation with Človek v ohrození, we are helping at border crossings I inside the country and with aid coordination in the Ukrainian Transcarpathian region.

PIN ги мобилизираше тимовите за поддршка и пристигнаа на Словачката граница со Украина во саботата, работат со другите организации на пречекување на оние кои бараат безбеден премин. Помош, транспорт и засолниште како шетори се распределени покрај границата. Тимот на PIN исто така организира организирана помош на Романската граница близу Молдавија, каде има веќе неколку километри редица за премин. Во овој регион, бегалците немаат пристап на основи како храна, вода и хигиенски продукти.

Хуманитарен мост меѓу Украина и Прага беше направен заедно со партнерите. Секој ден воз Regiojet пренесува хуманитарна помош со храна, хигиенски средства, вреќи за спиење и медицински суплементи во Украина, носејќи назад луѓе кои бегаат од конфликтот. Секој воз има содржина од 18 камиони. Резервирање бесплатен билет е возможно на link.

Заедно со граѓанските организации кои работат со мигранти, PIN лансираше портал за спојување на понуди и барања за помош во Украина. PIN има и SOS Ukraine линија која добива повици од илјадници луѓе на ден кои бараат и добиваат помош.

People in Need не организира волонтери или јавни собири на помош, туку координира поддршка на граѓански организации на терен. Фандрејзинг кампањата е започната и секој може да донира на website. До сега, преку 31.000.000 EUR е донирана од луѓето од Чешка и останатите во поддршка на Украина.

PIN ќе продолжи да ја следи ситуацијата и организира помош на оние на кои им е најпотребна. 

For more information contact


Autor: People in Need